Cum să te compoți ca turist într-un oraș

Turismul este o industrie în creștere în ultimii ani, iar România a resimțit acest lucru, atât din punct de vedere pozitiv, cât și din punct de vedere negativ. Sigur că este de dorit ca turiștii să ne viziteze obiectivele și punctele de atracție, să dorească să exploreze țara noastră, însă apar și câteva dezavantaje, la fel ca în cazul altor zone turistice din lume.

Odată cu turiștii, crește și nivelul de poluare, deoarece zonele de destinație pot fi afectate în diverse moduri, atât în ceea ce privește, aerul, cât și pământul, apa și solul. Unii turiști nu au un comportament responsabil și de multă ori lasă în urma lor deșeuri, cum ar fi ambalaje de plastic sau mucuri de țigară în natură, ceea ce duce la poluarea terenurilor. Turismul este, de asemenea, foarte asociat cu poluarea fonică în timpul sezoanelor și evenimentelor festive, și în special datorită nivelului ridicat de zgomot din mașini, autobuze, avioane și vehicule de agrement, care pot provoca stres și chiar pot modifica modelele de activitate naturală a vieții sălbatice.

Ținând cont de toate aceste probleme care pot să apară, este foarte important să avem grijă atunci când călătorim și vrem să explorăm un alt oraș. E deosebit de important să avem grijă la cele mai mici detalii, astfel încât să nu dăunăm în vreun fel naturii.

Să presupunem că te afli într-un oraș cum e Baia Mare și vrei să ai parte de o ieșire de weekend, cu cortul. Poți să te asiguri că protejezi mediul înconjurător prin lucruri simple: să lași curățenie în urma ta, eventual chiar să organizezi o scurtă acțiune de ecologizare dimineața, în loc de jogging pentru revigorare. De asemenea, asigură-te că toate alimentele pe care le iei cu tine sunt depozitate în ambalaje biodegradabile și nu în plastic. De exemplu, te poți folosi de acele cutii pentru torturi alcătuite din materiale ecologice care nu poluează.

Unele orașe au reguli foarte stricte pentru turiști, în timp ce în altele se fac simple recomandări. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne comportăm în așa fel încât să nu producem nicun prejudiciu naturii, mediului înconjurător. Trebuie să ținem cont de câteva reguli de bun simț și să ne obșinuim cu acest comportament responsabil, indiferent de locul în care ne aflăm.

Este important ca aceste acțiuni să pornească de la fiecare dintre noi și să nu așteptăm să fim îndemnați să le facem. Fie că te afli la munte, la mare sau în inima unor orașe, asigură-te că faci tot ceea ce ține de tine pentru a manifesta respect față de natură, dar și față de ceilalți locuitori sau turiști.

Poluarea este un lucru care ne afectează pe toți și, pe termen lung – mai ales, cu toții avem de suferit din cauza schimbărilor climatice și a altor fenomene care se întâmplă din această cauză. A fi responsabil cere minim de efort și este datoria noastră, a tuturor, să păstrăm planeta cât mai curată și cât mai sănătoasă. Beneficiile vor fi personale, individuale, dar și colective – în sensul că generații întregi se vor bucura de ele, mai ales dacă vom avea grijă să transmitem mai departe aceste obiceiuri sănătoase.

 

Lasă un comentariu...

*